Tuesday, August 10, 2010

Skutečný Spartakus

O skutečné historické postavě Spartaka toho navzdory jeho filmové, knižní a v současné době i televizní slávě víme skutečně poměrně velmi málo, jediné prameny jsou pouze od římských historiků. S jistotou víme pouze to, že žil zhruba v době 120 př.k. až 70 př.k. Jisté také je, že se nějak podílel na třetím povstání otroků v Římě.
Většina následujících informací o životě Spartaka již nemůže být nijak prokázána a důvěryhodnost historických pramenů je sporná, jedná se tedy pouze o pravděpodobné informace o Spartakově životě.
Spartakus se pravděpodobně narodil v Thrákii, což je oblast, která by dnes zasahovala do území Řecka, Bulharska a Turecka. Jisté je to že se dostal do římského otroctví, avšak jestli za bojů proti Římanům, nebo kvůli nějakému pochybení při službě v římské armádě není jisté. Ze Spartaka se stal gladiátor a žil v aréně blízko města zvaného Capua. Bylo to roku 73 př. k. se Spartakus se skupinou několika desítek dalších gladiátorů vzbouřil. Tato nepříliš dobře vyzbrojená skupina uprchla a vydala se směrem k Vesuvu, po cestě se věnovali především rabování, vypalování římských statků a osvobozování otroků. Po nějaké době se povstání tak rozšířilo, že osvobozených otroků již bylo okolo 120 000. Řím na vzpouru reagoval vysláním 3000 mužů, které vedl Claudius Glabrus, Spartakus je nečekaně napadl a rozdrtil je, zabit byl i jejich velitel. To byl zcela jistě velký úspěch, protože přestože se může zdát, že Spartakus měl velkou přesilu, není to docela pravda. Je nutné si uvědomit, že 120 000 otroků nebyli žádní vojácí, bylo mezi nimi velké množství žen, starých lidí nebo dětí. Proti Spartakovi byly ještě do zimy toho vyslány dvě legie, ty opět Spartakus porazil. V zimě se Spartakus připravoval na další boje a vyráběl zbraně. Spartakus se vydal do Galie proti němu vyrazily 4 legie, ty napřed sice porazily Galy a Germány, kteří se od Spartaka odtrhli, naslédně je však Spartakus dokázal porazit někde v oblasti střední Itálie. Potom se Spartakus vydal směrem na Modena, tam svedl další vítěznou bitvu s římskou legií. V tento okamžik učinil Psartakus osudově špatné rozhodnutí a již nikdo nikdo se nedozví, proč se takto rozhodl. Hrdinný Spartakus se rzohodl zaútočit na Itálii, přestože měl původně směřovat do Galie nebo Hispanie, kde by patrně skutečně našel svobodu. Možná ho přemluvily spolubojvníci, možná tak kryl ústup části své skupiny na sever, nicméně jisté je že dál bojoval v Itálii a porazil další dvě římské legie. Spartakus se utábořil u města Reggio v Kalábrii, tam byl obklíčen osmi legiemi. Spartakus prorazil římské obklíčení a utekl do Brindisi, byl však neustále pronásledován. Spartakus byl poté poražen při bitvě na řece Silarus a jeho armáda bylo naprosto zničena. Poté následovalo pro otroky skutečné peklo. 6600 otroků ze Spartakovi armády bylo ukřižováno na silnici Via Appia kde kříže s jejich těli stály jako výhružka ještě dlouhé desítky let každému, do by se opovážil Spartaka následovat. Zajímavé je to, že se vlastně neví jestli tehdy Spartakus zemřel, jeho tělo nebylo nikdy nalezeno.

No comments:

Post a Comment